Stołówka szkolna

Rodzicu przeczytaj



JADŁOSPIS
Przygotowany jadłospis może ulegać niewielkim modyfikacjom z uwagi na nieprzewidziane sytuacje.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia

Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach


 
Nasza szkolna stołówka jest otwarta na indywidualne potrzeby dzieci. W bieżącym roku szkolnym z obiadów korzystają dzieci na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
 
Wydawanie obiadów

  • 11.45 - 12.15 - oddział przedszkolny, klasy I Sp
  • 12.25 - 12.40 - klasy II, III SP
  • 13.25 - 13.40 - klasy IV, V, VI SP i I - III gimnazjum

  • Ceny obiadów od września 2016 r. - 3 zł jeden obiad
    Zapraszamy na smaczne i tanie obiady.

    Informacje dla rodziców dzieci korzystających z obiadów

    RODZICU PRZECZYTAJ
    INFORMACJE DOTYCZĄCE ŻYWIENIA

    ZAŁĄCZNIK

    SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

      1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
    b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
      2.Skorupiaki i produkty pochodne;

      3. Jaja i produkty pochodne;

      4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
      5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

      6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
      7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    b) laktitolu;
      8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
      9. Seler i produkty pochodne;
      10. Gorczyca i produkty pochodne;
      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
      12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
      13. Łubin i produkty pochodne;
      14. Mięczaki i produkty pochodne.
    ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powsta

    Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 12 w Sosnowcu
    ul. Jasieńskiego 2a, 41-215 Sosnowiec, tel.: 32 263 43 01, e-mail: sp32@sosnowiec.edu.pl
    Copyright by ZSO 12 Wszystkie prawa zastrzeżone.