Stowka szkolna

UWAGA ZMIANA RACHUNKU

Nowy nr konta, na ktry naley wpaca pienidze za ywienie od 01.01.2018:
PKO BANK POLSKI SA
41 1020 2313 0000 3102 0579 6406

Rodzicu przeczytaj!
INFORMACJE DOTYCZCE YWIENIA

JADOSPIS
Przygotowany jadospis moe ulega niewielkim modyfikacjom z uwagi na nieprzewidziane sytuacje.


Rozporzdzenie Ministra Zdrowia

Rozporzdzenie Ministra Zdrowia w sprawie w sprawie grup rodkw spoywczych przeznaczonych do sprzeday dzieciom i modziey w jednostkach systemu owiaty oraz wymaga, jakie musz spenia rodki spoywcze stosowane w ramach ywienia zbiorowego dzieci i modziey w tych jednostkach


 
Nasza szkolna stowka jest otwarta na indywidualne potrzeby dzieci. W biecym roku szkolnym z obiadw korzystaj dzieci na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
 

Ceny obiadw od wrzenia 2016 r. - 3 z jeden obiad
Zapraszamy na smaczne i tanie obiady.

Informacje dla rodzicw dzieci korzystajcych z obiadw

RODZICU PRZECZYTAJ
INFORMACJE DOTYCZCE YWIENIA

ZACZNIK

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

    1.Zboa zawierajce gluten, tj. pszenica, yto, jczmie, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a take produkty pochodne, z wyjtkiem:

a) syropw glukozowych na bazie pszenicy zawierajcych dekstroz (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropw glukozowych na bazie jczmienia;
d) zb wykorzystywanych do produkcji destylatw alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    2.Skorupiaki i produkty pochodne;

    3. Jaja i produkty pochodne;

    4. Ryby i produkty pochodne, z wyjtkiem:

a) elatyny rybnej stosowanej jako nonik preparatw zawierajcych witaminy lub karotenoidy;
b) elatyny rybnej lub karuku stosowanych jako rodki klarujce do piwa i wina;
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

    6. Soja i produkty pochodne, z wyjtkiem:

a) cakowicie rafinowanego oleju i tuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrw fitosteroli otrzymanych z olejw rolinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu rolinnego produkowanego ze steroli olejw rolinnych pochodzenia sojowego;
    7. Mleko i produkty pochodne (cznie z laktoz), z wyjtkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatw alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
    8. Orzechy, tj. migday (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy woskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a take produkty pochodne z wyjtkiem orzechw wykorzystywanych do produkcji destylatw alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    9. Seler i produkty pochodne;
    10. Gorczyca i produkty pochodne;
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w steniach powyej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na cakowit zawarto SO2 dla produktw w postaci gotowej bezporednio do spoycia lub w postaci przygotowanej do spoycia zgodnie z instrukcjami wytwrcw;
    13. ubin i produkty pochodne;
    14. Miczaki i produkty pochodne.
( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obrbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpywa na zwikszenie alergennoci, ocenionej przez waciwy organ w odniesieniu do produktu, z ktrego powsta

Zesp Szk Oglnoksztaccych nr 12 w Sosnowcu
ul. Jasieskiego 2a, 41-215 Sosnowiec, tel.: 32 263 43 01, e-mail: sp32@sosnowiec.edu.pl
Copyright by ZSO 12 Wszystkie prawa zastrzeone.